Ascent


6828803295979f524a247e.jpg
Réalisateur/Regie : Fiona Tan
Genre : Documentaire
Année/Jaar : 2016
NV - 01:20 - EA - DIG


ACHETEZ VOS BILLETS


 

À travers une couche de nuages gris, on discerne à peine les contours du mont Fuji, un volcan aux multiples visages. 4’500 photographies exceptionnelles de sources diverses datant des 150 dernières années, constituent le point de départ d’Ascent. N’utilisant que l’image fixe, c’est une expérience filmique entre documentaire et fiction, photographie et cinéma, où l’on suit une femme anglaise et son compagnon de route japonais décédé, Hiroshi. Alors que les ascensions du mont Fuji se divisent en catégories géographique, temporelle et culturelle, le récit se construit en explorant des voies inattendues.


 

Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring aan de hand van de heilige berg Fuji; over de mens, haar streven, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en sprookjes.

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Ze wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In haar massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Ze vormde inspiratie voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in Godzilla.

Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay Ascent van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan. Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring. In de film ontvangt Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo vormt de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie.

De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt. Een klein meesterwerk.LES AUTRES FILMS A L'AFFICHE


6410745445d6faaab3c194.png
Ciné-club des Libertés

6976169905e2f07c0ee063.jpg
Remember 75 - Fondation...

9747650595e53fb4892db5.png
No time to die